Fotografija vrijedi tisuću riječi (1. dio)

Uvijek se iznenadimo kad vidimo aukciju bez fotografije. Još, ako se na njoj prodaje neko umjetničko djelo – fijasko prodavača je zajamčen.
Ako je predmet par kuna, još nekako. Ali, ako se radi o stotinama i tisućama kuna ….. sorry, ne vjerujemo vam previše. Jednostavno – nema fotke, nema profita.

Želite li zaraditi – evo nekoliko savjeta za vas. Fotografija predmeta uvijek mora biti takva da svaki kupac poželi kupiti vaš predmet.

  • Fotografije najbolje uspijevaju uz dnevno svjetlo … recimo između 14 i 18 sati (ovisno o dobu godine). Odvojite 10-ak minuta kako bi napravili nekoliko fotografija i poslije izabrali najbolju. Najbolje je uz prozor staviti stol i preko njega bijeli stolnjak (ili slično).
  • Postavite predmet tako da je dobro osvijetljen prirodnim svjetlom. Dobro je iza predmeta staviti i neku pozadinu, jednobojnu, naravno. Ne želite na slici vidjeti okolni namještaj, zavjese ili slično. Podloga i pozadina moraju biti što ravnije.
  • Idealno bi bilo postaviti fotoaparat na neki stalak (tripod) – provjerite na aukcijama, uvijek ih ima nekoliko u ponudi. Možete napraviti i reflektor svjetla. Na karton nalijepite aluminijsku foliju, te reflektor postavite nasuprot prozora, s druge strane predmeta kako bi odbijao svjetlo, te osvijetlio i drugu stranu.
  • Ako fotoaparat ima opciju “oblačno vrijeme” – postavite upravo nju. Dobit ćete puno prirodnije boje.
  • Pazite na detalje – kupci ih obožavaju. Uz sliku cijelog predmeta, razmislite da li bi kupci htjeli obratiti pozornost na pojedini detalj. Na aukciji možete postaviti više od jedne slike. Postoje li na predmetu neke etikete ili opisi, slikajte i njih. Sami odlučite isplati li se riskirati par desetaka lipa više i objaviti dodatne slike, te samim tim povećati šansu za prodaju.

Pitanje da li upotrijebiti digitalni fotoaparat ili mobitel je svakim danom sve više deplasirano. Pogotovo ako se radi o fotografijama predmeta za aukciju – i prosječan smartphone će biti upravo savršen.

…. nastavljamo sutra.

Možda će vas zanimati...